22. tammikuuta 2015

Arjen herkkuvärkkäilyä

Olen periaatteessa vastaan kaikkia "turhia" keittiövempaimia, mutta silti pitää kurkkia kaupoissa läpi uusimmat hullutukset cupcake koneista jäähilejuoma-automaatteihin. Hiljattain törmäsin Claes Ohlsonilla kauan haaveilemaani jugurttikoneeseen! Hintakin oli tosi edullinen joten eihän tätä voinut kauppaan jättää.

Jugurttikone on varsin mahtava vempain kaikessa yksinkertaisuudessaan. Se ei tee muuta kuin pitää jugurttiseoksen tasalämpöisenä noin 40-45 asteessa. Aikaisemmin olen kokeillut jugurtin tekoa styroksilaatikossa, mutta lämpötilan pitäminen kauan tasaisena on tosi vaikeaa.


Kaikenlaiset maustamattomat jugurtit perinteisestä, kreikkalaiseen ja turkkilaiseen tuntuvat syntyvän yhtä helposti. Käytännössä olen lämmittänyt litran UHT eli iskukuumennettua (Hyla) täysmaitoa oikeaan lämpötilaan, noin 40 asteiseksi ja sekoittanut 1dl jugurttia kevyesti mukaan. Sitten vain laite päälle yöksi. Aamulla on saanut purkittaa valmista jugurttia, ja laittaa jääkaappiin viilenemään.
"Juureksi" käytetyn jugurtin maku säilyy hyvin samanlaisena omatekoisessa jugurtissa.


Laitan jugurtin pieniin lasipurkkeihin, ja on mielestäni herkkua laittaa pari pientä lusikallista kotitekoista marjahilloa pohjalle.  Erityisen hyvää ovat hieman kirpeät hillot esimerkiksi viinimarjoista. Syödessä sitten päälle pikkuisen hunajaa ja ripaus mysliä tai muuta. Toimii :)


Ei kommentteja: